Jakou kosmetiku pořídit pro miminko

Některé maminky si v péči o své děti v prvních měsících vystačí jen s vodou a dětským olejíčkem. Jiné volí širší řadu kojenecké kosmetiky. Obojí je v pořádku a záleží na osobních preferencích. V tomto článku vám dám tipy na přípravky, s kterými se můžete setkat při ošetřování pokožky vašeho dítěte od novorozeneckého až po batolecí období.

 

1) Tělový olej

Bezkonkurenčně nejpoužívanější mazadlo v prvních týdnech života miminka. Mezi nejdoporučovanější olejíčky patří například mandlový, slunečnicový, meruňkový nebo měsíčkový. Ideální je nanášet olej po koupeli na ne zcela osušenou kůži, tím se vlhkost "uzamkne" v pokožce a ta zůstane lépe hydratovaná. U výrobků v bio kvalitě, které neobsahují konzervanty, je jen potřeba dát pozor na dobu expirace, jelikož rychleji podléhají zkáze.

 

2) Tělové mléko, krém, emulze, máslo

Na trhu je obrovská nabídka různých krémů na tělo. Záleží na vás, jestli máte zkušenosti s konkrétní značkou nebo typem krému, nebo zda si necháte nějaký doporučit. Obvykle maminky vyzkouší více druhů emulzí a nakonec se vrátí k té, která jim vyhovovala nejvíce a na kterou pokožka jejich dítěte reagovala nejlépe.

 

3) Pleťový krém

Když nechcete na obličej nanášet stejný přípravek jako na zbytek těla, můžete si pořídit zvlášť pleťový krém. Obvykle mívá hutnější konzistenci a výraznější ochrannou funkci. Obličejový krém má smysl hlavně v zimě, kdy chrání citlivou pleť před mrazem a větrem. Často obsahuje i UV filtr. Kromě tváře ho můžete aplikovat i na ruce. Není potřeba se obávat častého mýtu, že takový krém nesmí obsahovat vodu, protože může na pokožce namrzat. To mohlo platit v dřívějších dobách. Dnešní krémy ale již obsahují kvalitní emulgátory, které zabraňují uvolňování vody z krému, takže při výběru dobrého produktu žádné takové potíže nehrozí.

 

4) Krém na opruzeniny

Používá se při akutních potížích i preventivně. Má ochranné a zklidňující účinky na pokožku v oblasti plenek. V případě silného podráždění nebo je-li pokožka výrazně narušená, vzdejte se běžných krémů a nechejte si namíchat speciální mast v lékárně.

 

5) Mýdlo

Jak děti rostou, obvykle už si při mytí nevystačíte jen s vodou. Se zbytky opalovacího krému, pískem, blátem nebo mastnotou od jídla si poradí každé jemné dětské mýdlo. Na výběr je opět spousta různých variant. Nejšetrnější jsou klasická tuhá mýdla a syndety. Pohodlnější je použití tekutých mýdel nebo sprchových gelů. Některé produkty se dají použít nejen na tělo, ale i na vlasy.

 

6) Šampon

Vybírejte vždy podle typu vlasů a pokožky hlavy dítěte. Zvolit lze klasický tekutý nebo tuhý šampon ve formě mýdla.

 

7) Vlasový kondicionér

Jak vlásky rostou, může, hlavně u holčiček s delšími nebo kudrnatými vlasy, nastat problém se zacucháváním a nesnadným rozčesáváním. Pro tyto případy existují speciální balzámy pro dětské vlasy. Na výběr máte jak oplachovací, tak i bezoplachové, podobně jako u dospělých.

 

8) Koupelový olej

Chlorovaná voda často nedělá pokožce malých miminek dobře. Řešením je buď krátká sprcha nebo, pokud dáváte přednost koupání, můžete přidat do vaničky koupelový olej. Ten vytvoří na povrchu kůže ochranný film, který zabrání vysušení a podráždění.

 

9) Pěna do koupele

Lze použít u odrostlejších dětí ke zpestření koupele. Je ale nutné zvolit šetrný přípravek, aby nedocházelo k vysušování pokožky.

 

10) Opalovací přípravky

Prostředky s UV filtrem se dělí dle složení na minerální a chemické. Obě varianty mají své výhody a nevýhody. U miminek se doporučuje spíše minerální filtr. UV faktor by měl být vždy s hodnotou 50+.

 

11) Repelentní přípravky

U chodících dětí při pobytu v přírodě se pravděpodobně nevyhnete používání repelentu. Opět existují různé formy, přírodní i chemické. Aplikují se buď přímo na kůži nebo je lze nanést i na oděv, boty či kola kočárku.

 

 

Závěrem je nutno podotknout, že dětská pokožka je dokonalá taková, jaká je. Není tedy příliš žádoucí ji nějak přehnaně "vylepšovat" co nejširším arzenálem krémů. Dětská kosmetika by měla být praktickým pomocníkem, hlavně při ochraně citlivé pokožky a jejím vyživení. Bavíme se zde tedy výhradně o zdravé kůži. Při podezření na jakékoliv kožní onemocnění (atopický ekzém, lupénka, různé jiné dermatitidy) vám vhodnou péči doporučí praktický dětský lékař nebo dermatolog.

 

 

 

 

Zpět do obchodu